Filmposter Adieu M Haffmann 500x678

Adieu Monsieur Haffmann

Regie: Fred Cavayé

Cast: Daniel Auteuil, Gilles Lelouche, Sara Giraudeau

Duur : 115 min

De Joodse juwelier Haffmann wil met zijn gezin vluchten uit Parijs, waar zijn zaak is gevestigd, om te ontkomen aan de registratieplicht door de nazi’s. Hij  doet zijn zaak tijdelijk over aan zijn relatief nieuwe werknemer Mercier. Zijn gezin vindt een veilig onderkomen, maar hem lukt het niet te vluchten en hij moet onderduiken in de kelder van zijn winkel, waar zijn werkplaats is. Daar is hij overgeleverd aan de zorgen van Mercier en zijn vrouw Blanche.

Gaandeweg ontspint zich een klein, psychologisch  oorlogsdrama, dat steeds beklemmender wordt door de opstelling van het drietal. De werknemer die over beperkte talenten beschikt, mank is, graag een gelukkig gezin wil stichten, maar onvruchtbaar is, gaat tot het uiterste om de door de Duitsers begeerde sieraden toch te kunnen verkopen en zet Haffmann onder druk om ze te vervaardigen. Zijn vrouw Blanche, die aanvankelijk als een stille huismus wordt neergezet, ontpopt zich tot een  vrouw met fatale macht en vervult in de film uiteindelijk een sleutelrol. Haffmann zelf, die uitsluitend zijn vrijheid en hereniging met zijn gezin als doel heeft, ziet geen mogelijkheid om onder de druk van zijn werknemer uit te komen en vervaardigt de sieraden die Mercier, behalve bergen geld, het zo begeerde aanzien bezorgen. Het kan niet anders of het loopt uit op een fatale ontknoping!

De film is gebaseerd op een toneelstuk, in 2016 vervaardigd door Jean-Philippe Daguerre. Ondanks dat verreweg de meeste scènes zich afspelen binnen de vier muren van het pand in de wijk Montmartre, wordt een sfeer opgeroepen die onheilspellend is, naar het eind toe onhoudbaar.

Het geweldige acteerwerk van de drie hoofdpersonen, waarbij de kleinste mimiek veelbetekenend is, maakt het tot een  adembenemend schouwspel.