Poster Before_the_Frost 500x742

Before the Frost

Regie: Michael Noer

Cast: Jesper Christensen (Jens), Clara Rosager (Signe)

Magnus Krepper (Gustav), Elliott Crosset Hove (Peder)

Speelduur: 108 min

 

Het Deense winterlandschap oogt vredig; er ligt sneeuw op de glooiende akkers en er ligt ijs op de poel. Dan verschijnt er een close-up van een hand onder het ijs.

Dit is een verwijzing naar de rampspoed die de hoofdpersonages te wachten staat.

Het is 1850, de oude zelfstandige boer Jens die samen met dochter Signe en twee neefjes de boerderij bewoont heeft het moeilijk. De hooioogst is mislukt en geld om eten te kopen is er nauwelijks. De vier delen tijdens de maaltijd een bord aardappelpap. De armoede dwingt Jens er toe een koe te verkopen. Het gevolg hiervan is dat Jens achter in de kerk moet plaatsnemen, omdat hij nog maar twee koeien heeft.

Met de buren van Jens gaat het niet veel beter. Om uit de armoede te ontsnappen besluit Jens dat Signe mag trouwen met de buurjongen (Peder) waar ze verliefd op is. Door het land samen te voegen staan beide families sterker.

Dan komt de rijke Zweed Gustav die een deel van het land van Jens wil kopen. Jens stemt toe op voorwaarde dat Gustav het overige land, de boerderij, het vee en ook zijn dochter er bij neemt. Gustav heeft hier aanvankelijk niet zoveel belang bij, maar stemt uiteindelijk toe.

Jens is nu een voorname man die met een hoed op voor in de kerk mag zitten. Uiteraard zijn de buren kwaad en ook Signe is teleurgesteld. Jens zegt haar dat je met liefde de winter niet door komt. Door de verkoop van de boerderij en het huwelijk van Signe met Gustav gaat het Jens materieel steeds beter.

De verkoop van zijn hele bezit deed Jens mede voor het jongste neefje. Die zou worden opgenomen in de rijke familie als Signe met Gustav zou trouwen. Door tragische omstandigheden loopt dit anders. Overigens lijkt Signe haar huwelijk met Gustav uiteindelijk niet te betreuren.

De film toont de neergang van Jens van een moeilijke, maar eervolle man tot een hardvochtige schoft. Dat hij een foute beslissing heeft  genomen wil hij ook niet erkennen. Het verloochenen van principes maakt iemand mogelijk wel een rijker mens, maar nog geen beter mens.