poster das Lehrerzimmer

Das Lehrerzimmer

Regie: Ilker Catak

Duur: 98 minuten

 

De kwalificatie kleinburgerlijk zou te veel eer zijn voor het gemoed in deze Duitse lerarenkamer. Daar zijn de thema’s - weliswaar alledaags - te groot voor: onnozelheid, achterklap, angst voor reputatieschade, vooringenomenheid, pestkopperij, gekrenkte trots, ophitsing en nog zo wat.

Een jongen van Turkse komaf wordt, als vanzelfsprekend, alom verdacht van een serie diefstallen. Alleen de jonge, idealistische lerares Carla vindt het nodig de zaak grondig uit te zoeken. Zij verleidt de kleptomaan tot een snelle greep naar de portemonnee in haar tas, terwijl de camera van haar laptop aan staat. De beelden wijzen naar een lid van het ondersteunende personeel, maar het bewijs is niet helemaal sluitend. Dan rijst het redeneer-vernuft de pan uit. Wat prevaleert: de reputatie van de school, de schending van de privacy, de onterechte beschuldiging, het pesten van de zondenbok, discriminatie, de verbroken solidariteit van de staf?

De film heeft een open einde, maar de ‘grootburgerlijkheid’ straalt er van af. Dat is, naast het script, voor een goed deel te danken aan de naturelle acteerprestatie van Leonie Benesch als Carla. Zij won er de prijs voor Beste Actrice mee van de Duitse Filmprijzen. Daar kreeg de film ook de prijs voor Beste Film en Beste Regie.