zee van tijd poster

Een Zee van Tijd

Regie: Theu Boermans

Cast: Sallie Harmsen (jonge Johanna), Elsie de Brauw (oudere Johanna), Reinout Scholten Van Aschat (jonge Lucas), Gijs Scholten van Aschat (oudere Lucas)

Duur: 116 minuten

 

De eerste beelden van de film zijn die van Johanna en Lucas, het echtpaar dat met hun vijfjarig zoontje Kai in de jaren 80 met een zeilschip een wereldreis maakt. De familieopnamen, die aan boord zijn gemaakt, stralen een intens geluk uit. Dan zien we een korte vooruitblik naar het heden waarin een oudere regisseur nogal gestrest bezig is met acteurs een voorstelling te maken. Wat de twee tijdsbeelden met elkaar te maken hebben, wordt later duidelijk.

Terug naar de jaren 80 waarin het jonge stel van de hemel in de hel belandt: hun zoontje raakt zoek en blijkt spoorloos verdwenen te zijn. Kai wordt niet meer gevonden en Johanna, terug in Nederland, zakt weg in een toestand van hartverscheurend verdriet, een depressie die op Lucas zo’n immense druk legt dat het stel uit elkaar wordt gedreven.

Tientallen jaren hebben ze geen contact met elkaar. Johanna wilde na het bereiken van het dieptepunt doorgaan met haar leven en bezig zijn met haar toekomst, terwijl Lucas blijft hangen in zijn overlevingsstand. Mogelijk kan het theaterstuk over Kai hem de weg bieden naar verwerking.

Het gevaar ligt op de loer dat bij een dergelijke traumatische gebeurtenis melodramatische effecten teweeg worden gebracht. De film ontkomt daar niet geheel aan, maar in de vele stille, ingetogen momenten komen de ware emoties van de personages het best tot hun recht. Daar staan de indrukwekkende acteerprestaties van het viertal hoofdpersonages.