Poster hors normes 500x678

Hors Normes

Regie: Olivier Nakache en Éric Toledano 

Cast: Vincent Cassel (Bruno), Reda Kateb (Malik)

Speelduur: 114 min

 

“Ik bedenk wel wat” is het motto van Bruno als er weer iemand die dringend zorg behoeft, wordt binnengebracht bij de joodse liefdadigheidsinstelling. Bruno werkt samen met Malik, een moslim. Beiden bemoeien zich met de zorg voor jongeren met ernstig autisme die in de reguliere gezondheidszorg buiten de boot vallen.

Malik haalt hangjongeren van de straat om ze als begeleider van de cliënten van Bruno een zinvolle bezigheid te geven Tijdens de begeleiding wisselen humoristische en confronterende situaties elkaar af. Zo is er Joseph die graag wil werken, maar in de metro regelmatig aan de noodrem trekt. Bruno moet hem dan uit de handen van de spoorwegpolitie zien te praten. Op een ander moment loopt een geflipte cliënt midden op de autosnelweg en kan met veel moeite in veiligheid worden gebracht.

In de omgang met de cliënten houden de begeleiders zich niet altijd aan de regels en voorschriften. De inspectie van de gezondheidszorg heeft grote problemen met de in hun ogen chaotische aanpak van Bruno en dreigt de instelling te sluiten. Bruno stelt dat de inspecteurs de zorg dan maar moeten overnemen. Dit is een voorstel waar de officiële instanties geen antwoord op hebben. Uiteindelijk krijgen Bruno en Malik toch groen licht voor hun aanpak.

De film is gebaseerd op een werkelijke situatie waar eerder een TV-documentaire over was gemaakt. Omdat het om een bijzondere situatie ging, is besloten om er een film van te maken. Het resultaat is een film met een oproep tot medemenselijkheid en een document tegen de starre bureaucratie van het Franse zorgsysteem.