la nuit d douze poster 700x1050

La nuit du douze

Regie:  Dominik Moll

Duur: 115 minuten

De Franse politiethriller La nuit du 12 is gebaseerd op een werkelijk bestaande cold case, de gruwelijke moord op de 21-jarige Clara Royer die plaatsvond op 12 oktober 2016 in een buitenwijk van Parijs. De locatie is voor de film verplaatst naar een Alpenstadje in de buurt van Grenoble.

La nuit du 12 begint met een disclaimer: van alle moordonderzoeken in Frankrijk, zo’n achthonderd per jaar, wordt twintig procent nooit opgelost. Dit politiedrama gaat over zo’n onopgeloste zaak, maar behandelt ook onderwerpen als traditionele rolpatronen, liefde, angst, huiselijk geweld en plichtsbesef.

Het rechercheteam dat zich met het onderzoek bezighoudt wordt geleid door Yohan Vivès, een jonge vent die net chef is geworden, en zijn oudere collega Marceau. Ze weten zeker dat ze de moordenaar in Clara’s omgeving moeten zoeken, maar het lukt hen niet bewijs te vinden.

Tijdens de verhoren wordt duidelijk dat Clara’s ex-vriendjes er een dubbele seksuele moraal op nahouden. Geweld tegen vrouwen en de ingesleten ideeën over promiscuïteit en victim blaming zijn het gevolg van ingebakken structuren waarin voor een vrouwelijk perspectief nauwelijks plaats is.

Het gaat in La nuit du 12 over man-vrouwverhoudingen. Om met Yohan te spreken: ‘Er is iets mis tussen mannen en vrouwen.'