Las Bestias 600x854

Las Bestias

Regie: Rodrigo Sorogoyen

Duur: 137 minuten

 

La Bestias: een zinderende thriller die je aan de stoel genageld houdt.

Dit op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal neemt ons mee naar Galicië, in Spanje, waar de Franse Antoine samen met zijn vrouw een biologische boerderij is begonnen uit idealisme.

Al direct in de openingsscène worden de onderlinge spanningen en de frustraties duidelijk  en maken we kennis met de onbeschofte Xan, de grootste tegenstander van Antoine.

Antoine heeft nee gezegd tegen het energiebedrijf dat windmolens wil plaatsen, en daardoor heeft het dorp een grote zak geld misgelopen. Xan, die zijn hele leven hard heeft geploeterd voor een armzalig inkomen, ziet zijn plannen in rook opgaan.

De dreiging die van Xan uitgaat is enorm en een acteerprestatie van jewelste.

En steeds weet je als toeschouwer niet welke kant het opgaat: liggen de mannen op ramkoers of weet Antoine toch de angel uit de situatie te halen?

Ruim twee uur lang volgen we met ingehouden adem de strijd die er gevoerd wordt tussen deze twee mannen. De aanvankelijke kleine pesterijen van Xan en zijn broer worden steeds dreigender en vormen de opmaat tot het onvermijdelijke dramatische einde.

Naast vreemdelingenhaat en kapitalisme gaat het verhaal ook over de verschillende wijze waarop mannen en vrouwen omgaan met dreiging en geweld. In de tweede helft van de film verschuift het perspectief naar de vrouw van Antoine en zien we hoe de gebeurtenissen ingegrepen hebben in de levens van het gezin.

Las Bestias heeft western-achtige elementen en een spanning à la Hitchcock. Hij geeft stof tot napraten en kwam het afgelopen jaar zelfs als item voorbij in het NOS journaal: het gaat in werkelijkheid niet over een Frans, maar over een Nederlands echtpaar en de ontknoping van het drama was nieuwswaardig. De vrouw woont nog steeds in het dorp.

De film heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de César Award voor beste buitenlandse film.