May december 620x886

May December

Regie: Todd Haynes

Duur: 113 minuten

 

Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse docente die seks had met een 13 jarige leerling, een kind van hem kreeg in de gevangenis en later met hem trouwde.

Het is een subtiele en licht ongemakkelijke film, die van begin tot het einde boeit en je lang bij zal blijven.

Gracie – een geweldige Julienne Moore – leidt een schijnbaar volstrekt normaal leven met haar echtgenoot Joe en hun kinderen die de middelbare school afronden. Gracie is alleen wel 20 jaar ouder dan dertiger Joe…

Stukje bij beetje krijg je door hoe de vork in de steel zit. Actrice Elizabeth – Natalie Portman – komt op bezoek met de boodschap dat ze graag een tijdje bij het stel wil verblijven om zich voor te bereiden op de film waarin ze Gracie speelt. Dan wordt langzaam steeds meer duidelijk: Gracie was indertijd getrouwd, had een dertienjarige zoon en werd verliefd op een vriendje van die zoon. Ze ging een relatie met hem aan, kreeg een kind van hem en de twee trouwden na haar gevangenisstraf.

De grote vraag die de hele film door je zal bezig houden is: in hoeverre is een dertienjarig joch mondig om hier mee in te stemmen? De vrij onbekende acteur die Joe neerzet - Charles Melton – verdient een prijs voor zijn prestaties!

Samen hebben ze al die jaren hun leven geleid, hun kinderen opgevoed, maar ze leven wel steeds onder de druk van de publieke opinie. Ook dat wordt subtiel getoond, zoals deze hele film een wonder van emoties is die net onder de oppervlakte leven… tot de komst van de actrice! Want daardoor wordt er olie op de hete plaat van de familiebanden gegooid en storten Gracie en Joe zo ongeveer in elkaar.

Een juweel van een film waar nog lang over nagepraat kan worden.