the fabelmans poster

The Fabelmans

Regie: Steven Spielberg

Duur: 151 minuten

 

The Fabelmans vertelt het deels autobiografische verhaal over het vroege leven van Steven Spielberg in de persoon van de fictieve Sammy Fabelmans. Deze jongeman groeit op in een gezin met een wat wereldvreemde vader, een briljant ingenieur, en een door emoties gedreven moeder, een talentvolle pianiste, die huisvrouw werd.

Na het zien van de eerste film in de bioscoop is Sammy gegrepen door het filmvak: hij beheerst al snel de technische kant van het vak en kan als jonge regisseur verhalen vertellen met behulp van zijn familieleden en klasgenoten.

Sammy beziet het leven via zijn filmlens en dat levert nogal schokkende beelden op van het gezin, dat niet zo harmonieus is als het naar buiten toe lijkt. Als vervolgens zijn vader een prachtbaan krijgt aangeboden bij IBM en het gezin moet verhuizen van Arizona naar California wordt Sammy niet alleen geconfronteerd met het uiteenvallen van het gezin, maar ook met antisemitisme. Het is een nieuwe gewaarwording, waar hij mee moet zien te leven.

De film beschrijft op een zeer inlevende manier het opgroeien van een jongeman, die bezeten is van het filmvak. Op subtiele wijze laat zij de intieme emoties zien, die oprecht en herkenbaar zijn en nooit klef worden. Spielberg op zijn best!