The Holdovers 418x636

The Holdovers

Regie: Alexander Payne

Duur: 133 minuten.

 

De “Holdovers” (de overblijvers ) gaat over een pedante, chagrijnige geschiedenisdocent van een jongenskostschool (een schitterende rol van Paul Giamatti), die in de kerstvakantie de taak krijgt op een aantal leerlingen te passen. Uiteindelijk blijft er maar een leerling over (Angus, een slimme, maar zeer weerbarstige jongen), die weg zou gaan maar op de valreep wordt afgebeld door zijn moeder. Verder is er kantinekokkin Mary, die zo haar eigen redenen heeft om op de campus te blijven. In een dik besneeuwde omgeving moeten de drie het met elkaar zien uit te houden.

De film speelt zich af in Massachusetts in de zeventiger jaren: de pupillen zijn over het algemeen rijkeluiszonen, die de docent met een lui oog (“scheeloog”) en een afwijkende lichaamsgeur niet erg kunnen waarderen.

De film komt wat traag op gang, maar van lieverlee ontrolt het verhaal zich en raak je steeds meer geboeid in de drie levens van de hoofdpersonen.

De kettingrokende kok (een aangrijpende rol van Da’Vine Joy Randolph) heeft haar zoon verloren en is empatisch; Angus (Dominic Sessa) heeft zijn vader verloren (althans, dat lijkt zo) en mag van zijn moeder niet thuiskomen en Paul Hunham de docent blijkt achteraf vanwege andere omstandigheden aan deze school verbonden.

De verhaallijn is intrigerend, er komen achtervolgingen voor in het schoolgebouw, het trio gaat naar Boston en de drie verschillende karakters groeien aan het eind naar elkaar toe.

The Holdovers is een ontroerende, nostalgische film die op een genuanceerde wijze racisme en wit privilege aankaart – de meeste witte leerlingen hoeven niet naar Vietnam –, maar ook gaat over rouw, zelfhaat en desillusie.

Dat de drie hoofdpersonen er met elkaar het beste van proberen te maken, maakt The Holdovers een hartverwarmende Kerstfilm.