Poster theinterpreter 500x706

The Interpreter

Regie: Martin Sulik

Cast: Peter Simonischek, Jiri Menzel

Duur: 128 minuten

 

The Interpreter is een tragikomische roadmovie waarin de 2 hoofdpersonen langs het beladen verleden van hun ouders door Slowakije reizen en gaandeweg elkaar steeds meer vinden.

Ali is de bejaarde zoon van een holocaustslachtoffer, Georg de zoon van een SS- officier. Ali is ervan overtuigd dat deze man verantwoordelijk is voor de dood van zijn ouders en wil zich alsnog wreken. Hij staat onaangekondigd bij Georg op de stoep om te moeten horen dat diens vader niet meer leeft.

 In Georg, een levensgenieter, ontwaakt alsnog nieuwsgierigheid naar het dubieuze verleden van papa en hij huurt Ali, een tolk, in om een tocht te maken langs de plekken waar zijn vader tijdens de oorlog was gestationeerd.

Wat volgt is een prachtige en ontroerende reis; de kijker wordt  gedwongen om na te denken over de ingewikkelde problematiek van dader en slachtoffer,  en dat dat zowel hilarische als serieuze momenten oplevert is geheel te danken aan het geweldige spel van de twee hoofdrolspelers. Een film die stof tot nadenken geeft.