The Quiet Girl 1120x1600

The Quiet Girl

Regie: Colm Bairéad

Duur: 96 minuten

 

The Quiet Girl speelt zich af in het Ierland van 1981, maar is een tijdloos coming-of-ageverhaal. Hoofdpersoon is de schuchtere negenjarige Caít die opgroeit in een groot, arm gezin. Aan het begin zien we dat Cáit het moeilijk heeft op school en ook thuis niet de aandacht krijgt die ze verdient. Als haar moeder weer zwanger is, wordt Cait voor de zomervakantie uitbesteed aan verre familie, een kinderloos echtpaar (Eibhlín en Seán) dat haar liefdevol in hun boerderij opvangt en haar alle tijd en gelegenheid geeft om zich te ontplooien en langzaam uit haar schulp te kruipen.

Net als Cáit is Eibhlins’ echtgenoot meer op zichzelf en heeft hij even de tijd nodig om te wennen aan de aanwezigheid van de negenjarige. Als hij haar steeds meer bij de kleine klusjes op de boerderij betrekt, stelt ook Cáit zich steeds meer open voor Seán en worden de twee steeds hechter.

Het alledaagse geluk, waarvan Cáit die zomer mag proeven gaat gepaard met een onderliggend gevoel van doem. Surrogaatouders Eibhlin en Seán dragen hun eigen leed, dat voel je meteen.

En dan is er de tijdelijkheid: het sluimerende besef dat Cáits zomer ook eens voorbij zal zijn.

In het prachtig ingetogen spel van The Quiet Girl wordt door de personages het sprookjesachtige Iers gesproken.

The Quiet Girl is gebaseerd op Claire Keegans novelle Foster, in het Nederlands vertaald als Pleegkind.